«Όταν η επιθυμία για ανακάλυψη ξεπερνά τον φόβο να ταξιδεύει, γεννιέται ένας εξερευνητής».

Με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν πολλές γυναίκες που άνοιξαν το δρόμο για τη χειραφέτηση των γυναικών, αμφισβητώντας τα πρότυπα μιας κοινωνίας στην οποία ήταν αδιανόητο να αποχωρήσουμε από το ρόλο των «νοικοκυρών».
Πρέπει να ευχαριστήσουμε πολύ αυτές τις γυναίκες, τυχοδιώκτες, οι οποίες, χάρη στην απεριόριστη αγάπη για τη γνώση, ξεκίνησαν ταξίδια που ήταν αδιανόητα εκείνη την εποχή, μεταδίδοντας το θάρρος τους να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Σήμερα στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, θυμόμαστε μερικές από αυτές, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του ταξιδιού!

Jeanne Barè 1740-1803
Γαλλίδα εξερευνήτρια, η πρώτη που περιήγησε τον πλανήτη σε ένα πλοίο μεταξύ 1766 και 1769. Εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να επιβιβαστούν, οπότε η Jeanne μεταμφιέστηκε ως άνδρας και επιβιβάστηκε ως βοηθός του φυσιοδίφη Philibert Commerson. Η Jeanne Barè ήταν ειδική στη βοτανική, αλλά η πορεία της εκπαίδευσής της είναι ακόμα άγνωστη σήμερα, καθώς προήλθε από μια φτωχή οικογένεια και δεν φαίνεται να φοιτούσε ποτέ στο σχολείο.

Alexandra David-eel 1868 – 1969
Γαλλίδα εξερευνήτρια και συγγραφέας, υποστηρικτής του φεμινιστικού κινήματος.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που επισκέφτηκε το Θιβέτ. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Ανατολή μετατράπηκε σε βουδισμό και υιοθέτησε ένα 14 χρόνω αγόρι του Θιβέτ με το οποίο ταξίδεψε μεταξύ Ινδίας, Νεπάλ, Βιρμανίας, Ιαπωνίας, Κορέας και Κίνας. Αναγνωρίστηκε ως σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών μετά την προσπάθειά της να εισέλθει στην ιερή πόλη Λάσα. Έγραψε πάνω από 30 βιβλία για τη λογοτεχνία και τα ταξίδια και ορισμένα κείμενα για τον Βουδισμό.

Amelia Aerhart 1897-1937
Είναι μια από τις πιο διάσημες περιπετειώδεις γυναίκες. Ήταν πρωτοπόρος της αμερικανικής αεροπορίας.
Το 1928 ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό κατά την πτήση. Έκανε πολλά παγκόσμια ρεκόρ, ολοκληρώνοντας σόλο πτήσεις που οι περισσότεροι άντρες πιλότοι είχαν αποτύχει: το 1932 πέταξε σόλο από το Newfoundland στο Londonderry της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1932 διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πτήση από τη Losa Angeles προς Newark και τελικά ήταν ο πρώτος αεροπόρος για να διασχίσει τον Ειρηνικό, από το Όκλαντ στη Χονολουλού της Χαβάης. Όμως η Aerhart ήθελε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, οπότε σχεδίαζε τη μεγαλύτερη της επιχείρηση: μια βόλτα με αεροπλάνο στον Ισημερινό. Η Αμέλια πιθανώς είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, εξαφανίζοντας μυστηριωδώς χωρίς να αφήσει ίχνη. Η φήμη της την έκανε αθάνατη, καθιστώντας την από κάθε άποψη μια αμερικανική ηρωίδα.

Amelia Edwards 1831-1892
Αγγλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, το 1873 πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο με μερικούς φίλους. Μόλις έφτασε στο σπίτι, η Αμέλια Έντουαρντς έγραψε μια ιστορία του αιγυπτιακού ταξιδιού εμπλουτισμένη με σχέδια και εικόνες που ήταν μεγάλη επιτυχία.
Η Αμέλια Έντουαρντς συμμετείχε επίσης στη διατήρηση των αιγυπτιακών περιουσιακών στοιχείων.

Annie Smith Peck 1850-1935
Αμερικανικής καταγωγής, ήταν η μεγαλύτερη ορειβάτης όλων των εποχών. Η Annie Smith Peck, έπρεπε να αμφισβητήσει πολλές συμβάσεις της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων (όχι πολύ άνετα). Στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Μάτερχορν στην Ελβετία, φορώντας παντελόνι κάτω από μακρύ χιτώνα. Σε ηλικία 58 ετών, έφτασε στην κορυφή του βουνού Huascaran (6768μ.) Στο Περού. Η τελευταία περιπέτεια ήταν στην ηλικία των 82 ετών, ανεβαίνοντας στο Όρος Μάντισον στο Νιού Χάμσαϊρ: 5.636 πόδια.
Έγραψε πολλά βιβλία αφιερωμένα στην αρχαιολογία, την ορειβασία και τα ταξίδια.

You May Also Like